Hír

Egy év múlva paralimpia

  • 2023.08.29

Egy év múlva kezdődik a paralimpia Párizsban. Ebből az alkalomból tartották beszámolót a honi sportélet vezetői előtt. Honlapunk Szekeres Pál olimpiai és paralimpiai érmessel beszélgetett.

A hagyományoknak megfelelően, az olimpiát követően, augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik Párizsban a XVII. paralimpiát. Az eseményen 22 sportág 549 versenyszámában osztanak majd érmeket, várhatóan közel négy és félezren versenyeznek majd, közte a magyarok, és közte kerekesszékes vívóink. 

Rangos vendégek mellett tartották meg a paralimpiai beszámolót a Francia Intézetben.

Ebből az alkalomból tartottak tegnap prezentációt, stílusosan a Francia Intézetben. Az eseményen többek között ott volt Schmitt Pál korábbi köztárssági elnök, kétszeres olimpiai bajnok; Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár; Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és Szekeres Pál, olimpiai bronzérmes, paralimpiai bajnok vívó, a nemzetközi kerekesszékes testület elnöke. 

Szekeres Pál elmondta, hogy Párizs minden bizonnyal nagyszerű helyszíne lesz az eseménynek. A vívóversenyeknek otthont adó Grand Palais impozáns épület, a párizsiak pedig rendkívül hozzáértő vívószurkolók, akik az épek és a kerekesszékesek eseményein egyaránt remek hangulatot teremtenek majd. Mivel ő legalább harmincszor szerepelt a francia fővárosban versenyzőként, a mondatai abszolút hitelesek e téren… Gondolatait pedig azzal zárta, hogy az álma az: legközelebb a párizsi Magyar Intézetben tartsanak beszámolót a budapesti olimpia és paralimpia előkészületeiről. 

Szekeres Pál, az egyetlen magyar sportoló, aki az épek és a kerekesszékesek között is szerzett olimpiai, illetve paralimpiai érmet, további gondolatokat is megosztott honlapunkkal, többek között a magyarok esélyeiről. “Vágyunk az, hogy hét magyar lehessen ott a vívóversenyeken, de hat mindenképpen. Utóbbira, úgy érzem, reális az esély. Igen ki lehet jelenteni, hogy éremmel jönnek majd haza a mieink, ahogy szinte mindig, és ez nagy teljesítmény, mivel a nemzetközi mezőny egyre nagyobb és erősebb. A kvalifikáció szempontjából sok múlik majd az olaszországi világbajnokságon, amelyet októberben rendeznek.”

Szekeres Pál az épek és a kerekes székesek mezőnyében is nyert nagy versenyeket.

A nemzetközi kerekesszékes testület elnöke elmondta, hogy az ő versenyzésekor egy-két nemzet, alig néhány nevesebb edzője foglalkozott a kerekesszékes vívással, mára ez teljesen megváltozott. Valamennyi kontinensen, egyre több országban vívnak, és sokszor az épekhez hasonló edzői stábok veszik körül a versenyzőket. Ennek következtében nemcsak a konkurencia lett nagyobb, hanem rengeteget fejlődött technikailag is a sportág, ma már egyre magasabb színvonalú mérkőzéseket hoznak az események. 

A kerekesszékes vívással magyarországi helyzetével kapcsolatosan Szekeres Pál a következőket nyilatkozta: “A  vívás az egyik olyan hazai sportág, amely az integráció tekintetében nagyon jól áll. Köszönhető ez természetesen annak, hogy nagyon jó a kapcsolat a szövetségek között, amelynek személy szerint is rendkívül örülök. Amennyire rálátásom van, ebből a szempontból a vívás az egyik legjobb helyzetben van a sportágak között. A párizsi paralimpián pedig a médiának köszönhetően bizonyosan ismét reflektorfénybe kerül, remélem, sokan örülhetünk majd közösen a magyar sikereknek.”További híreink

Aktuális

A női kardcsapat fantasztikus címvédése után a magyar válogatott 3 arany- és 1 bronzéremmel, minden idők egyik legjobb világbajnoki teljesítményével zárta a világbajnokságot, gratulálunk!

Eseménynaptár

X


Live stream


 Élő eredmények  Támogatóink